De Nederlandse automarkt is relatief beperkt. Je ziet veelal dezelfde soort auto’s rijden. Maar wil jij niet het risico lopen dat je in zelfde auto rijdt als je buurman of familielid? Dan wordt het tijd dat je je blik verruimt. Amerika is een land waar je tegen heel gunstige voorwaarden een spiksplinternieuwe auto kunt kopen. Waarom een nieuwe auto in Amerika zo goedkoop is? Dat heeft alles te maken met de gunstige dollarkoers. Maar ook het aanbod is veel groter in Amerika.

Hoe vind je een goede auto in Amerika?

Je zoektocht voor een Amerikaanse auto importeren begint op Internet. In de meeste gevallen kun je niet zomaar even gaan kijken en een proefrit maken. Nee, een auto kopen in Amerika doe je als het ware blind. Je ziet alleen foto’s, informatie over de auto en de prijs. Je moet dus goed opletten met wat je koopt.

Er zijn veel verschillende sites waar je een auto kunt kopen, maar niet alle websites zijn even betrouwbaar. Betrouwbare autowebsites zijn:

Ebay Motors

Autotrader.com

Cars.com

Ondanks dat je de auto niet zelf kan zien en voelen, is de oriëntatie op een nieuwe auto toch het leukste onderdeel van het importproces.

Ebay Motors is een veilingsite waar je doorgaans de beste deals kunt sluiten. Het voordeel van Ebay Motors is dat de auto tot in het kleinste detail omschrijven wordt. Zit er een kras op de auto, dan staat dat ook vermeld. Zo kunnen problemen en een boel rompslomp voorkomen worden. Maar let erop dat je krijgt wat omschreven is en niet wat je misschien ziet. Op Autotrader en Cars worden de auto’s over het algemeen aangeboden tegen een vaste prijs.

Wil jij o zo graag een echte Amerikaanse Muslecar, een exclusieve Lamborghini of een klassieke Porsche dan moet je daarvoor echt in de States zijn.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een auto?

Koop je in Amerika een gebruikte auto dan kun je opvragen welke schades de auto heeft geleden, dit kan via www.carfax.com. Het is in Amerika namelijk de regel dat elke schade gemeld wordt en wordt opgenomen in een centraal register. Laat deze check geen gebreken zien, dan kun je de auto altijd nog laten keuren. Dek je zelf wel goed in en spreek bijvoorbeeld met de verkoper af dat als de keuring gebreken naar boven brengt, dat de verkoop ontbonden wordt.

Voor het bepalen van de waarde van de auto werken de Amerikanen met een koerslijst. Echter er zijn meerdere koerslijsten en die kunnen best nog wel van elkaar afwijken. Koerslijsten zoals Kelly Blue Book of Nada geven de inruilwaarde (trade value) weer, maar ook een verkoopwaarde (retail). Je moet altijd uitgaan van de verkoopwaarde.

Nog iets waarop je moet letten is of het kentekenbewijs aanwezig is, anders kan je auto niet naar Nederland getransporteerd worden.

Hoe krijg je jouw nieuwe auto bij je thuis?

Amerika ligt niet om de hoek en het vraagt dan ook best het een en ander om je auto in Nederland te krijgen. Ga je voor export met een vliegtuig of laat je je auto verschepen over zee.

De goedkoopste en veiligste manier om je auto thuis voor je deur te krijgen is per vrachtschip. Je moet alleen wel wat langer wachten dan als je de auto per luchtpost laat vervoeren. Per vliegtuig is gelijk een stuk duurder, maar je hebt je auto dan wel sneller tot je beschikking.

Je moet er vanuit gaan dat je tussen de 1000 en 2000 euro kwijt bent voor het transport van je auto naar huis. Afhankelijk natuurlijk van de wensen die je hebt. Het is altijd handig om een transportverzekering af te sluiten. Een goede transportverzekering kost ongeveer 2 % van het bedrag waarvoor je de auto gekocht hebt. Denk niet om slim te zijn en kosten te besparen, want het risico op schade is altijd aanwezig.

Importkosten

Als je de dollar omrekent naar euro’s dan zal je je waarschijnlijk verbazen over de lage prijs, maar met de aanschafprijs ben je er nog niet. In Nederland moet je nog belastingen betalen.

Kosten waar je niet onderuit komt zijn:

  • Invoerrechten: Over het algemeen bedragen de invoerrechten 10 % over de handelswaarde van de auto.
  • BTW: Je bent 21 % BTW verschuldigd aan de Belastingdienst. Heb je in Amerika een oldtimer gekocht dan betaal je slechts 6 % BTW.
  • BPM: De hoogte van de belasting personenauto’s en motorrijtuigen is afhankelijk van de cataloguswaarde of taxatiewaarde van de auto.

Europese typegoedkeuring

Nederland hanteert bepaalde eisen waaraan een voertuig moet voldoen. In de meeste gevallen voldoet een auto die uit Amerika komt niet aan deze eisen. Er moeten dus nog technische aanpassingen gedaan worden. Houdt er rekening mee dat dit ook nog de nodige kosten met zich mee brengt.

Als je zelf de aanpassingen doet, dan gaat je dat minimaal € 1.200 kosten, maar dat is een stuk goedkoper dan als je het laat doen, want dan moet je toch wel rekenen op zo’n dikke € 1.750.

Heeft elke auto dan dezelfde aanpassingen nodig? Nee, het aantal aanpassingen is afhankelijk van het soort auto. Een echt Amerikaans merk zal meer aanpassingen nodig hebben dan bijvoorbeeld een Audi A8.

Vanaf het moment dat de auto is aangepast en voldoet aan de Europese normen, krijg je een Europese typegoedkeuring van de RDW of vanuit een ander Europees land.