Als het over je veiligheid gaat en de veiligheid van je naasten en dierbaren op de weg zijn ruitenwissers misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch doen deze twee kleine voorwerpen een hoop voor je overzicht en veiligheid op de weg. Veel mensen houden er ook geen rekening mee dat ruitenwissers niet eeuwig meegaan en dus met de tijd vervangen moeten worden. In dit artikel gaan we daarom dieper in op ruitenwissers, wat ze eigenlijk doen, wanneer je ze het best kan vervangen en hoe je er het best mee om kan gaan.

Veiligheid op de weg

Ruitenwissers houden jou en de rest van de weggebruikers veilig op de weg. Dit doen zij door je ramen ten allen tijde schoon te houden, ijs van je ramen te verwijderen en te zorgen dat regen weg wordt geveegd. Men staat niet vaak stil bij ruitenwissers, totdat ze het niet meer of minder doen. Maar wat zijn ruitenwissers nu eigenlijk? In principe zijn het niet meer dan twee latten die heen en weer gaan in verschillende standen op de voorruit van je auto. Het verwijdert niet alleen regen en vuil, maar ook ijs en bijvoorbeeld bladeren. Dit zorgt voor een betere blik op de weg en voorkomt zo ongelukken.

Het meest belangrijke onderdeel van ruitenwissers

Het meest belangrijke onderdeel van je ruitenwissers zijn dan ook niet te latten zelf, maar het rubber wat er aan vast zit en over je raam veegt. Ruitenwissers moeten namelijk eens in de zoveel tijd vervangen worden. Dit komt doordat het rubber beschadigd kan worden of zelfs uitdroogt in de zon. Dit kan zorgen voor strepen op je ramen, of vieze ramen omdat de rubbers niet meer goed schoonmaken. Omdat de ruitenwissers na verloop van tijd niet meer goed over je ramen glijden kunnen ze zelfs een piepend geluid veroorzaken of meer over je raam ‘springen’ dan glijden.

Het vervangen van je ruitenwissers

Als het dan toch tijd is om je ruitenwissers te vervangen, kan je ervoor kiezen dit te laten doen bij een garage. Een nadeel hiervan is echter dat dit veel geld kan kosten dat je beter ergens anders aan kan uitgeven. Gelukkig kunnen ruitenwissers ook eenvoudig zelf worden aangeschaft en kan je ze zelf met wat extra informatie makkelijk plaatsen. Er zitten wel een paar verschillen tussen de soorten ruitenwissers die je kan aanschaffen. Voor meer informatie kan je natuurlijk altijd terecht bij gespecialiseerde websites of zelfs kennissen die je hiermee kunnen helpen.